2014. szeptember 2., kedd

Seronsztónnak vasárnap jelenése volt...



…egy keresztelőn, konkrétan, mint keresztanya.
Két nappal az esemény előtt (miután felidézte az elmúlt néhány évet) rátört a para ismét. Nem tudja pontosan megmondani, hogy a férj által előidézett idegbaj, a múltidézés, vagy a közelgő keresztelő hozta-e rá a frászt, de rájött. Ennek folyományaként, hajnali fél kettőkor, úgy érzése szerint kétszázas pulzussal felhívta a már rég vígan hortyogó férjet, aki először kinyomta a telefont a kamionban, gondolva, ébresztő veri fel legédesebb álmából, szundi még öt perc, aztán, miután látta, hogy ez hívás, nem riasztó, felvette a telefont.
Seronsztón belezokogta a fülébe, hogy, eznemállapoteznemmehetígytovább, nembírommárakínlódást,  megbocsátottamperszederosszulvagyoknemérted?
A férj az első öt percben nem volt képben, felőle aztán mondhatta volna Seronsztón, hogy ég a ház, rabló van a szomszéd szobában, becsapott egy üstökös, gömbvillám cikázott át a szobán, csak annyit motyogott a készülékbe: hogyaza’ hány óra van? Életem, miért nem alszol?
És Seronsztón magyarázta a fájdalmát, a paráját, amit nem tudott hova tenni, hirtelenjében válni akart ismét, nem a hogyaza’ miatt, hanem azért, mert úgy érezte, a fájásán csak a bíróság hivatalos határozata segíthet.
Abból indult ki, hogy ha megszűnik az ok, és az okozója, talán megszűnik a para, megszűnik a fájás, megszűnik mindaz, ami a mellkasára csatolta azt a kurva abroncsot ami úgy szorít, hogy olykor nem kap levegőt, ami folyton teletömi gombóccal a torkát, ami rugdossa a szívét, de úgy rúgja, hogy szanaszét kalimpál.
Kijött, hajnali fél kettőkor kijött a gőz, kijöttek a könnyek is Seronsztón szeméből, kifolyt velük együtt a szorongás is, és elaludt.

Másnap felébredve érezte, a pánik még mindig ott ücsörög a sarokban, és les. Figyeli őt, várja a megfelelő pillanatot. Szíve bekalimpált néhányat, és két bableves kavarás között leült a konyhában. Aztán a gyógyszeres szekrényhez támolygott, és a szájába hajigált két sedatifpécét.
Bár ne tette volna.
Fél óra múltán érezte, hogy az agya tompul. Pörgése lelassul. A mellkasában érzett abroncs, enyhít a szorításán.
Megnézte a dobozt. Sehol nem írják, hogy ez a leszarom tabletta, de Seronsztón pont úgy érezte, hogy momentán leszar mindent, és mindenkit.
A szopogatónyugibogyó hatása tartott úgy három órán keresztül. Seronsztón  az elkészült bableves elfogyasztása után, úgy cirka másfél órát aludt ruhástól a szétkotort ágynemű tetején, édesdeden.
Arra ébredt, hogy fáj a hasa, az elkövetkezendő két napot nem részletezném, mert olyan hatással volt rá a tejcukorral feltupírozott homeopátiás készítmény, mintha legalább is szüreti mulatságon túlzásba vitte volna a mustfogyasztást.
Vasárnap reggel, misére kellett volna mennie, ahogy azt a plébános úr előírta, (keresztszülőknek részt kell venniük a misén, magára egyébként is ráfér ahogy elnézem a tetovált karját, ehh…) ám ez elmaradt, fosás okán.
Kora reggel még felhívta a nővérét, akinek unokáját kívánta volna a keresztvíz alá tartani Seron, hogy két dolog van: vagy eltud menni a keresztelő után tartandó állófogadásra hozzájuk, vagy nem. Az okok között felsorolta: 1. nem vagyok olyan lelkiállapotban, hogy képes legyek elmenni hozzátok (nembazdmeg, nem várom hogy megérts nővérkém, bajod csak neked lehet, tudjuk), 2. úgy fosok mint a lakodalmas kutya, imádkozzunk, ne az egybegyűltek lelki üdvéért, hanem azért, hogy a./ legyen vécé a templom közelében 2./ ha nincs, bírjam ki hazáig.
Az eredménytelen (képtelenség megértetni azzal, aki nem pánikos, és agorafóbiás, hogy mi a rosseb ez) telefonbeszélgetés után, Seronsztón két hajtincs pödörítése között a vécére futkosott, (nem fogom senkinek elmesélni, hogy két szem háztartási keksztől mennyiségileg milyen végeredmény produkálható, meglepődnél, tényleg) közben fogadkozott, hogy soha a büdös életben még egyszer tejcukor tartalmú lazítószert magához nem vesz belsőleg.
Eljött a fél tizenegy, menni kellett, a lányai már glancban állva topogtak az ajtóban, Seronsztón fohászkodott, csak ezt az utat bírja ki! Pánik, és diaré nélküli délelőttömet add meg nekem ma!

És megadta. A kicsi édes volt, mint egy kis hercegnő, a családdal is minden rendben volt, mindenki mosolygott, a papnak helyén volt a humora, Seronsztón is tudta az imákat, valahonnan gyerekkorából előkúsztak az emlékek, a nagyi hangja, ahogy tanította neki a miatyánkot, ment a könyörögj érettünk, pedig Seron soha nem könyörög senkinek, és igen: elment a családi ebédre, mert az energia, ami körülvette, így, hogy a családja, a vérei egy csokorban voltak, ahogy soha nem szoktak, csak az ilyen események alkalmával fújja össze a szél őket, egyszóval ott volt az ebéden, elment a lányaival, ő vezetett a város túlsó végéig, mellette az öccse keresgélte a majrévasat, és törölgette a vízverte homlokát, persze csak viccből, és sűrűen emlegette Seronsztón férjével való konzultációt kapaszkodó, és bukócső beszerelése az autóba okán.
A hangulat jó volt, a kaja még finomabb, és Seronsztón adott magának egy bátorságmegcsináltad flepnit, és egy pacsit, mert ismét ő győzött, hiába volt a hajnali para, hiába volt a kétnapos hasmenés, hiába volt a szívlötyögés.
Legyőzte ismét önmagát. És Seronsztónnak eszébe jutott Nagy Sándor (nem, nem valami ex pasi) aki azt mondta: aki önmagát képes legyőzni, az hatalmasabb, mint aki legyőzet egy várost!
Tehát, összegezzünk: Seronsztón legyőzte a pánikot, a félelmét az elmenetellel kapcsolatban.
Már csak azt kéne kitalálni, hogy az egy bejegyzéssel lejjebb elkrónikált félelmével mit kezdjen.
Azt hiszem, Seronsztón életében ez a nagyobbik nehéz dió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése